Nu börjar nedräkningen till jul, och jag tänkte frossa i julstämning här på bloggen. Först ut är glöggen. Namnet (förr glödg, kortform för glödgat (bränn)vin) kommer av den metod att framställa drycken som bestod i att man på ett galler över en skål med brännvin eller cognac och kryddor lade en bit toppsocker, vilken dränktes in med sprit som antändes, varpå man fortsatte att ösa sprit över sockret tills det smält (Källa NE) . Att dricka varm, söt julglögg av vin och kryddor serverad med mandel och russin är en svensk sed från 1800-talet. Om man är huslig tillreder man sin glögg själv. Här finns recept. På Granit kan man köpa färdiga glöggkryddblandningar. Glöggmuggarna på bilden är från Höganäs.
I år är det femte året som Blossa lanserar årgångsglögg och det firar de genom en specialutgåva: BLOSSA x 5. En otroligt bra idé - vilken perfekt gåbortpresent. Årets smak är havtorn och kanel.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar