- 3 dl vispgrädde
- 3 dl socker
- 1 dl sirap
- 2 msk kakao
- 1 msk smör
Tillverka en 15x20 cm låda av bakplåtspapper. Pensla pappret med lite fett.
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en gryta. Koka upp och koka kraftigt utan lock i tills smeten håller för kulprov. Rör då och då.
Blanda i fett. Häll kolasmeten i formen. Skär eller klipp kolan i bitar innan den kallnat.
Lägg in varje kola i plastfolie eller smörgåspapper. Förvara dem svalt i en burk med lock.
Kulprov: Droppa lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. När kolasmeten kan rullas till en hård (mitt tillägg) kula är den färdigkokt.
Det viktigaste är att ha lite is i magen och inte ta av kolan för tidigt från plattan så den blir för mjuk. Kolan blir för mjuk om man slutar koka smeten när man kan göra en kula i kulprovet. Det måste vara en hård kula. När man börjar kunna rulla kulor av smeten gäller det att hålla koll och göra kulprov ofta så att man inte riskerar att den i stället blir alldeles för hård eller att den smakar bränt.
I morgon ska jag slå in kolorna i vitt bakplåtspapper och klista på små fina julklistermärken som jag har köpt.
(Bild tagen härifrån.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar