måndag 31 mars 2008

Inga barnbarn för mig?

Sådana här rubriker vill man inte se när man har barn som fötts för tidigt: "För tidigt födda barn får livslånga problem". Enligt en norsk studie har prematura barn större risk att dö under barndomen, och de får mer sällan egna barn, skriver alltombarn.se. När jag läser vidare visar det sig dock att forskarna inte hittat någon förhöjd risk hos flickor som fötts mellan graviditetsvecka 28 och 32. Skönt! (Moa är född i vecka 31+4.)

Sifforna är lite förvånande tycker jag. Pojkar födda mellan vecka 22 och 27 löper 5,3 gånger större risk än normalt att dö mellan ett och sex års ålder. För flickor är motsvarande siffra 9,7 gånger, alltså mycket högre risk än för pojkarna. För pojkar födda mellan vecka 28 och 32 är risken att dö mellan ett och sex års ålder 2,5 gånger större än normalt, men alltså ingen ökad risk för flickor födda i samma period. Verkar lite märkligt, undrar om det finns någon förklaring till att det är farligare för flickor att födas mellan vecka 22 och 27, men farligare för pojkar att födas mellan vecka 28 och 32. Enligt artikeln fanns ingen förklaring till den förhöjda risken och det framgår inte heller av artikeln vad dödsorsakerna är.

Kanske är det för att flickor i snitt har lite lägre födelsevikt och om man föds mycket för tidigt spelar vikten stor roll, medan om man föds lite senare är det andra saker som är viktigare. (Spekulerar vilt här!) När vi var på neo fick vi höra att det var bra att vi fått en flicka för de är starkare. Hursomhelst så är det ju som tur är väldigt få barn som dör i Sverige, för tidigt födda eller inte, så man ska ju inte gå och oroa sig i onödan.

Men bara 25 % chans att få barnbarn. Hmm, man kanske får försöka skaffa ett till barn då i alla fall för att förbättra oddsen lite...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Ville bara säga att studien är gjord mellan 1967-1988 och neonatalvården har utvecklats enormt efter det. Att födas för tidigt för 20-40 år sedan är helt annat än att födas för tidigt idag!
Så du kan nog lugnt hoppas på barnbarn!
Annica

Helena sa...

Absolut, visst är det så! Jag hade tänkt skriva det i ett tillägg också men glömde. Vi kan ju inte veta hur det kommer att se ut för de barnen som föds idag förrän de har vuxit upp. Och man ska inte stirra sig blind på statistik heller.